Související program:
Dóra Havasová: Moje Vysněná Cukrárna
1. Sezóna 6. část
Příprava
Mandle rozemeleme s 5 dkg cukru, podle rozměrů mixéru najednou nebo nadvakrát. K umleté směsi přidáme čokoládu a znovu pomeleme. Dáme stranou. Pomerančovou šťávu smícháme s pomerančovou kůrou a kakaem (vznikne hustá hmota). I tu si odložíme. Žloutky dobře rozmícháme pomocí mixéru se 13 dkg cukru a vanilkovou esencí (nebo vyškrábnutým vanilkovým luskem). Mixujeme, dokud není směs světle žlutá a hladká. Přidáme pomerančovo-kakaovou hmotu a rozmícháme dohladka. Přidáme směs s mandlemi a čokoládou a znovu důkladně rozmícháme. Bílky vyšleháme se solí. Když začnou pěnit, přidáme zbylé 2 dkg cukru a ušleháme tuhý sníh. Opatrně vmícháme sníh do čokoládové hmoty a dáváme pozor, aby se nerozpadl. Hmotou naplníme vymazanou formu (spíše menší a spojité) a pečeme na 180 stupních 30-35 minut. Zkusíme propíchnout špejlí a když se těsto nelepí, rychle vyndáme z trouby, aby příliš nevyschlo! Před krájením je nutné nechat vychladnout, protože se snadno drobí. Podáváme ozdobené kakaovým práškem.
Foto: Katalin Sándor