Související program:

Hezky Česky S Vendy A Adamem
1. Sezóna 6. část
Příprava
Stejně jako u roštěné, můžeme tady zvolit úspornější variantu a použít hovězí plec kulatou, neboli falešnou svíčkovou. Hovězí plátky lehce naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, poklademe na nudličky nakrájeným salámem nebo párkem, rozkrojenými, natvrdo uvařenými vejci a rozkrojenou sladkokyselou okurkou. Plátky srolujeme a spíchneme jehlami na závitky.
V hrnci rozpálíme olej a přidáme na drobno nakrájenou cibuli, kterou restujeme do tmavě hněda (aby byla poté omáčka krásně tmavá). Pak přidáme připravené ptáčky, které po všech stranách opečeme.
Podlijeme vodou (můžeme přidat i bujón pro silnější chuť), přidáme trochu láku z okurek, lžíci plnotučné hořčice, sůl, pepř, přikryjeme poklicí a dusíme doměkka. Podle potřeby ještě podléváme vodou. Ptáčky podáváme s rýží nebo knedlíkem.
VENDY TIP! Ptáčky můžeme vylepšit tak, že po potření hořčicí poklademe plátky debrecínky, nebo slaniny. Pro hezčí mozaiku můžeme přidat pórek, nebo kapii. A pro lepší chuť cibuli na měsíčky, nebo na hranolky pokrájený špek.
Foto: Katalin Sándor