Babiččin Mřížkový Koláč

Světlý
Levný
Hodně

Příprava

Nejprve si vymažeme plechu tukem. Pak dáme na vál mouku, kypřící prášek, cukr moučka, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru a promícháme. Do sypké směsi uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce, přidáme smetanu a přidáme změklé máslo. Zpracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme asi 30 minut v lednici odpočinout. Poté si těsto rozdělíme, 1/3 si odložíme vedle a zbývající 2/3 těsta rozválíme na plechu, nebo rukou vymačkáme tak, abychom pokryli celé dno plechu a udělali i malý okraj. Vyválený plát těsta potřeme džemem. Poté si pomoučníme vál a vyválíme placku, z které nakrájíme pruhy. Plátky naklademe na připravený plech s těstem potřeným džemem do tvaru ozdobné mřížky na koláči. Nakonec potřeme rozšlehanými žloutky a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 35 minut do zlatova.

Foto: Katalin Sándor

zpět na seznam