Související program:
Dóra Havasová: Moje Vysněná Cukrárna
1. Sezóna 3. část
Příprava
Na dno rozevírací dortové formy o průměru 20 cm položíme papír na pečení a potřeme ho máslem. Pomocí kuchyňského robotu vyšleháme máslo s cukrem do krémové konzistence. Při nízkých otáčkách vmícháme mleté ořechy, kandovanou pomerančovou kůrku a mouku. Jakmile se těsto spojí, napěchujeme ho pomoučenou rukou na dno pekáče, a vložíme do trouby předehřáté na 160 stupňů. Pečeme 20 minut, dokud nezíská zlatavou barvu. Vyndáme ho a necháme vychladnout. Teplotu v troubě snížíme na 150 stupňů. Krémový sýr vymícháme pomoci robotu s cukrem do krémové konzistence. Postupně k němu přidáme po jednom vejce, a poté i mouku. Přilijeme smetanu, a mícháme jen do chvíle, až se vytvoří homogenní hmota, abychom do krému nevmíchali i vzduchové bublinky. Nalijeme na předpečený korpus. Dortovou formu obalíme několika vrstvami alobalu a vložíme ji do ohnivzdorné mísy plné vařící vody, Tímto způsobem pečeme v troubě předehřáté na 150 stupňů asi 50 minut. Střed cheesecaku by měl zůstat třaslavý. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Vyndáme z formy a alespoň na dvě hodiny, ale ještě lépe na celou noc ho dáme do lednice. Před servírováním nakrájíme ananas na malé kousky. V pánvi roztavíme cukr a vložíme do něj ananas a přidáme rum. Vaříme až kousky ovoce změknou a vznikne sirupovitá šťáva. Necháme vychladnout a naaranžujeme na povrch dortu.
Foto: Katalin Sándor