Související program:
Dóra Havasová: Moje Vysněná Cukrárna
1. Sezóna 4. část
Příprava
Vejce trochu našleháme a vložíme do mísy kuchyňského robotu. Přidáme cukr. Mísu postavíme na kastrol, ve kterém je voda.Nesmí se dotýkat mísy. Zahříváme ve vodní lázni, až se cukr úplně rozpustí a celá směs bude vlažná (nesmí se vařit, protože by se vejce srazila). Směs vyšleháme při vysokých otáčkách během pěti minut vyšlehám do bílé pěny. Stroj vypneme a opatrně k pěně přimícháme se solí smíchanou mouku a kakao. Do rozpuštěného másla zamíchám dvě lžíce kakaové hmoty, a to celé pak opatrně vmíchám do těsta. Těsto rozprostřeme na pekáč vyložený pečicím papírem, vymazaný máslem a posypaný moukou. Vložíme do trouby předehřáté na 190 stupňů. Pečemeasi 10 minut. Hotové těsto je pružné. Vyklopíme ho na utěrku tence posypanou moučkovým cukrem a ještě teplé ho srolujeme. Takto jej necháme vychladnout. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Pak ji stáhneme z ohně a přidáme studenou vodu a vanilkovou esenci. Mícháme jen do té doby, až čokoláda vodu rovnoměrně vstřebá. Stačí pohyb navíc, a čokoláda se rozpadne. Ušleháme tuhou šlehačku. 3 lžíce z ní rozmícháme s čokoládou a celé pak obratem vmícháme do šlehačky. Vložíme na 15 minut do chladničky. Polovinu krému rovnoměrně rozetřeme na rozbalený korpus a znovu jej srolujeme. Zbytkem krému roládu obalíme a dáme ztuhnout do lednice. Před konzumací posypeme čokoládovými třískami.
Foto: Katalin Sándor