Čokoládový Krantz

Střední
Střední
Hodně

Příprava

Těsto i náplň si ideálně připravíme den dopředu. Do velké mísy díme mouku, cukr krystal, droždí v prášku a strouhanou citronovou (nebo pomerančovou) kůru. Promícháme, a přidáme tři vejce a vodu. S pomocí robotu nebo hnětačího nástavce uhněteme těsto, zamícháme a postupně přidáváme změklé máslo. Mícháme 5-6 minut, dokud se těsto zcela nespojí. Vytvarujeme z něj bochánek a minimálně na několik hodin a ideálně na celou noc vložíme zakryté v olejem vymazané skleněné nádobě do lednice. Předem si připravíme také náplň (je to praktické, ale v případě potřeby si ji můžeme nachystat čerstvou až druhý den). Na vodní lázni rozpustíme nakrájenou čokoládu a máslo. V misce smícháme moučkový cukr, kakaový prášek a sůl (případně kardamom), tak, aby v ní nezůstaly hrudky. Přidáme rozpuštěnou čokoládu a máslo a promícháme. Vložíme do lednice (do druhého dne ztuhne, takže ji na vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě necháme trochu povolit tak, aby se dala natírat, ale nebyl příliš tekutá.) Druhý den rozdělíme těsto i náplň na dva díly. (doporučuji převážit na kuchyňské váze, aby byly díly opravdu stejně velké). První bochánek rozválíme na pomoučněném vále na obdélník o rozměrech 40×30 cm. Potřeme polovinou čokoládové náplně, posypeme nahrubo nastrouhanými ořechy a kandovanou pomerančovou slupkou. Podélně zapleteme. Pomocí ostrého nože rozřízneme na dvě půlky a zapleteme opět podélně, ve třech rovnoměrných fázích. Opatrně přemístíme do vymazané chllebové formy. Stejný postup zopakujeme s druhou polovinou těsta a náplně. Necháme ještě hodinu kynout na místě v závětří. Mezitím si v menším hrnci svaříme cukr a vodu, trochu je vychladíme a zastříkneme hotový horký koláč. Necháme úplně vychladit a nakrájíme.

Foto: Katalin Sándor

zpět na seznam