Croissant

Střední
Levný
Hodně

Příprava

Máslo vychladíme, a až bude středně tvrdé, vložíme ho mezi dva pečicí papíry a vyválíme plát o tloušťce asi ½ cm. Vrátíme do lednice. Mléko si mírně ohřejeme. Přidáme polovinu cukru a necháme v něm vzejít kvásek (nadrobíme droždí dovnitř a dáme stranou). Mouky rozmícháme se zbylým cukrem a solí. Přilijeme hotový kvásek a smícháme do hladka. Z těsta uhněteme kouli, trochu ji zploštíme a dáme do chladničky zhruba na hodinu, aby mělo stejnou teplotu jako máslo. Těsto rozválíme, doprostřed položíme máslový plát, přehneme přes něj okraje těsta tak, aby máslo nikde nečouhalo a pak společně rozválíme. Poskládáme do tvaru obálky a vložíme znovu do lednice. Každou půlhodinu těsto vyndáme a znovu skládáme – celkem 3x, a dáváme pozor, abychom těsto vždy váleli po natočení o 90 stupňů. Poté znovu odložíme těsto na hodinu do lednice. Až bude studené, můžeme pokračovat: těsto můžeme zamrazit (respektive jeho polovinu, čímž získáme hotové listové těsto, které máme kdykoli po ruce). Po trojím skládání rozdělíme těsto na dva díly, jeden vložíme zpátky do lednice a druhý rozválíme na zhruba 1cm plát. Dbáme na to, aby měl výsledný obdélník rozměry cca 30×20 cm. Rozdělíme na další 3 obdélníky a všechny ještě rozřízneme napříč, tak, abychom dostali 6 trojúhelníků. Zarolujeme trojúhelníky směrem od špičky a vzniklé rohlíčky klademe na plech s pečicím papírem. Vejce rozmícháme se špetkou soli a potřeme jimi croissanty. Vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů. Po 5 minutách stáhneme teplotu na 175 stupňů a pečeme dozlatova dalších 20 minut.

Foto: Katalin Sándor

zpět na seznam