Dort S Pošírovanými Hruškami

Střední
Střední
Hodně

Příprava

Víno dáme společně s cukrem a skořicí do středně velkého hrnce, ohřejeme. Hrušky oloupeme, ale stopky necháme. Vložíme je do hrnce a dusíme pod pokličkou zhruba 5-7 minut, dokud trochu nezměknou, ale nerozpadají se. Vyndáme je z hrnce a necháme vychladnout. Máslo a cukr utřeme v misce. Po jednom přidáváme a zapracováváme vejce a vanilkovou esenci. Přidáme mléko, mandlovou mouku a mouku a pořádně promícháme. Spojitou dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Těsto nalijeme do připravené formy a vsadíme do něj hrušky jednu po druhé, rovnoměrně a stopkou nahoru. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 minut – pak ho vyndáme a zakryjeme alobalem. Dáváme pozor, aby stopky alobal nepropíchly. Pečeme dalších 40 minut, otestujeme pomocí špejle. Pokud se těsto nelepí, vyjmeme ho z trouby a necháme vychladnout. Z formy vyndaváme, až když je vlažné. Zcela ho zchladíme a před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

Foto: Katalin Sándor

zpět na seznam