Dýňový Koláč S Kozím Sýrem A Fíky

Střední
Střední
Hodně

Příprava

K přípravě těsta nasypeme do mísy mouku, přidáme studené máslo pokrájené na kostky a sůl. Pomocí kuyňského robotu mícháme, dokud nevznikne drobenková hmota. Přidáme celé vejce a přilijeme lžíci ledové vody. Na vysokém stupni vypracujeme v jednolité, hladké těsto. Rychlými pohyby ještě několikrát prohněteme a necháme 30 minut odležet v lednici. Rozválíme na tloušťku 3-4 mm. Rozválené těsto opatrně navineme na váleček a vměstnáme do koláčové formy vyložené pečicím papírem. Kolem dokola těsto ještě upravíme a odkrojíme přečnívající části. Důkladně propícháme pomocí vidličky a přikryjeme pečicím papírem nebo alobalem, který zatížíme pomocí hrachu nebo fazolí. Dýni pokrájíme na zhruba centimetrové kousky. Červenou cibuli rozkrojíme na čtvrtky, vložíme ji do pekáčku, přidáme neloupaný česnek a snítky tymiánu, zastříkneme olivovým olejem, osolím, opepříme a začneme péci v troubě na 190 stupních. Do trouby zároveň vložíme i zatížené těsto na předpečení. Tšsto předpékáme 15 minut, odstraníme fazole společně s fólií, a vrátíme samotné těsto ještě na 5 minut do trouby. Spolu se zeleninou vyndáme z trouby, necháme chvíli vychladnout, a mezitím si nachystáme sýrový základ. Důkladně rozmícháme kozí sýr, maskarpone a vaječné žloutky s trochou černého pepře. Naskládáme směs na těsto, naaranžujeme předpečenou zeleninu a na čtvrtiny nakrájené fíky. Fíky ještě pokapeme trochou medu a posypeme chilli-práškem. Vrátíme formu zpátky do trouby na dalších 15 minut. Před podáváním necháme mírně vychladnout, aby se dal koláč krájet.

zpět na seznam