Související program:

Od Sezony K Sezoně
1. Sezóna 5. část
Příprava
Jahody omyjte, zbavte semínek, rozkrojte na poloviny a vložte do žáruvzdorné mísy. Posypte je cukrem, vanilkovým extraktem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme, dokud jahody nezměknou a nezahustí se. Vyjměte a nechte zcela vychladnout.
Do malého hrnce dejte mléko s polovinou cukru, vanilkovým luskem a a přiveďte k varu.
Zbylý cukr dejte do mísy se žloutky, moukou a škrobem a vymíchejte dohladka. Po lžících přidávejte teplé mléko. Když jsou vejce teplá, přilejte zbytek mléka, vymíchejte dohladka a vraťte do hrnce. Vařte na mírném ohni za stálého míchání do zhoustnutí. Ke konci vyjměte vanilkový lusk a přidejte máslo. Navrch položte pečicí papír, aby se zabránilo vytvoření škraloupu, nechte zcela vychladnout a uložte do chladničky, dokud nebudeme pokračovat v práci. Listové těsto rozválíme, potřeme olivovým olejem a z obou stran hustě posypeme cukrem. Plech vyložíme pečicím papírem, položíme na něj pláty listového těsta, poté těsto zakryjeme dalším pečicím papírem a zatížíme plechem. 15 minut pečeme v troubě předehřáté na 200 °C, poté plech otočíme, položíme na něj pečicí papír a druhý plech, a pečeme dalších 10 minut. Jakmile cukr zkaramelizuje a získá zlatohnědou barvu, vyjmeme z trouby a ostrým nožem nakrájejíme na stejně velké obdélníky. Sáček naplníme kréme, na těsto vytlačíme malé bochánky krému a navršíme vychladlé jahody, pak další vrstvu těsta, krému a jahod. Zakončíme těstem.