Hovězí Žebro

Střední
Střední
Průměrný

Příprava

V hrnci si rozehřejeme olej. Žebro osolíme, opepříme, poté ho 10-15 minut rovnoměrně opečeme ze všech stran. Maso vyndáme, česnekovou cibulku rozřízneme na dvě půlky, rozříznutou stranou ji vložíme do hrnce. Přidáme rajčatový protlak a pečeme cca 1-2 minuty. Maso vrátíme zpátky do hrnce, přilijeme víno, vaříme 10-15 minut, dokud šťáva nezhoustne. Zalejeme vývarem tak, aby bylo maso skoro zakryté. Přikryjeme a vložíme do trouby předehřáté na 160 stupňů a pečeme cca 3-4 hodiny, respektive do doby, dokud není maso jemné, měkké a samo se neodděluje od kosti. Zhruba 10 minut před koncem pečení opečeme (během 2-3 minut) dozlatova a křupava slaninu. Přidáme k ní houby a na vysokém vše ohni opečeme. Když máme maso hotové, tak ho přendáme do servírovací mísy. Česnek vymačkáme ze slupky a propasírujeme. Z vývaru odstraníme přebytečný tuk, hotový vývar scedíme a smícháme s česnekem a necháme ho povařit, aby zhoustl a vznikla nám omáčka. Na žebro lžící nandáme pečenou slaninu a houby.

Foto: Katalin Sándor

zpět na seznam