Jablečně-Ořechový Dort Z Macesových Plátků

Světlý
Střední
Hodně

Příprava

Jablka nastrouháme a smícháme s 10 dkg cukru, se skořicí a necháme odležet. Před použitím ještě z jablečné směsi vymačkáme šťávu. Rozklepneme si vajíčka a oddělíme je, bílky vyšleháme. Do toho vložíme mleté ořechy, nakonec vyšleháme vaječné žloutky se 6 dkg cukru a vložíme je do vyšlehaných bílků, musíme ale dávat velký pozor, abychom co nejméně narušili pěnu z bílků. Pánev vymažeme olejem, položíme na ní první plátek macesu, který potřeme olejem a trochu polejeme bílým vínem. Na maces poté naložíme ořechovou pěnu a jablečnou nádivku, a opět to přikryjeme dalším plátkem macesu, trošku ho potřeme vínem, a pak opět plátek macesu, olej, víno a jablečná nádivka. Pokračujeme do té doby, dokud nespotřebujeme nádivku. Koláč zeshora uzavřeme buď macesovým plátkem politým olejem a vínem, anebo ořechovou pěnou. Vložíme do trouby a pečeme na 180 stupních dozlatova.

Foto: Katalin Sándor

zpět na seznam