Související program:
Dóra Havasová: Moje Vysněná Cukrárna
1. Sezóna 2. část
Příprava
Mouku zpracujeme v kuchyňském robotu se studeným máslem, solí, cukrem a takovým množstvím vody, aby se těsto spojilo. Necháme půl hodiny odpočinout v chladničce. Mezitím najemno nasekáme sušenky. Oloupeme jablka, odstraníme jádřince a nakrájíme je na tenké plátky. Ochutíme cukrem, mletou skořicí a mletým zázvorem. Přidáme trochu soli a citronovou šťávou. Necháme hodinu odstát, aby pustila šťávu. Mezitím rozmícháme cider se semínky z vanilkového lusku. Svaříme ho asi na jednu třetinu. Z jablek slijeme šťávu, přidáme ji k cideru a společne vaříme tak dlouho, až zůstane jen 100 ml tekutiny. Kukuřičný škrob rozpustíme ve třech lžících vody a přidáme k jablečné šťávě. Vaříme asi minutu, až úplně zhoustne. Necháme vychladnout a pak smícháme s jablečnými plátky a na tenké plátky nakrájeným kandovaným zázvorem. Na vál nasypeme najemno nasekané sušenky (místo mouky) a 2/3 těsta rozválíme. Do hlubší formy na koláč dáme pečicí papír a vyložíme ji těstem. Okraje pomažeme rozšlehaným vejcem. Náplň hezky urovnáme a na povrch dáme malé kousky másla. Zbytek těsta rozválíme a dáme navrch koláče. Na okraji obě vrstvy těsta spojíme. Vršek těsta potřeme vejcem a nařízneme, aby pára vzniklá při pečení mohla unikat. Posypeme třtinovým cukrem a dáme na 10 minut do mrazáku. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů 1,5-2 hodiny. Vyndáme z trouby a necháme úplně vychladnout.
Foto: Katalin Sándor