Jehněčí Kofty, Pita Čipsy, Muhammarra

Střední
Střední
Průměrný

Příprava

Ořechy najemno nakrájíme (nemeleme je!). Umyjeme papriku, vysušíme ji a vložíme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do trouby a pečeme ji na 200 stupních cca 30-40 minut do doby, dokud není slupka papriky opečená (slupka zčerná). Poté ji vyndáme z trouby, zabalíme do fólie a necháme ji cca15 minut, aby se slupka v páře krásně oddělila od těla papriky. Následně z papriky odstraníme slupku, odstraníme semena a osemení. V hmoždíři společně s velkými očky mořské soli rozdrtíme stroužky česneku, přidáme nakrájenou dužinu papriky, opečené ořechy, citronovou šťávu, bylinky a postupně přidáváme strouhanku (z housek). Nakonec přidáme sirup z granátových jablek. Vše velice dobře promícháme, zpracujeme. Dochutíme solí a sirupem z granátových jablek. Před servírováním trochu polejeme olivovým olejem. Zpracujeme namleté maso z jehněčích stehen a smícháme jej s dalšími ingrediencemi. Připravené kousky masové směsi napíchneme na špízové jehly a pečeme je z každé strany cca 3 minuty na grilovací pánvi nebo na grilu. Hotové jsou v okamžiku, když se na jejich povrchu vytvoří krásná opečená kůrka. Pitu nakrájíme na čtvrtiny, polejeme olivovým olejem, osolíme a pečeme v troubě na 180 stupních do doby, dokud nejsou křupavé a nezískají světlehnědou barvu.

Foto: Katalin Sándor

zpět na seznam