Jeptiška – La Religieuse

Obtížný
Střední
Hodně

Příprava

Máslo dáme dohromady s margarinem a vodou do jednoho hrnce. Jakmile to začne prskat, tak přidáme cukr a trochu soli, nakonec to posypeme moukou a vařečkou to do hladka vymícháme. Když už se nám naše těsto pomaličku začíná měnit v kouli, tak hrnec s těstem ještě necháme tak jednu minutku na ohni a těsto v hrnci mícháme a trochu opékáme (opalujeme). Do těsta přidáme vajíčka vyšlehaná ručním mixérem. Cukrářský plnící sáček naplníme těstem a pomocí něho vymačkáme na jeden větší plech vetší kuličky a na druhý plech menší kuličky, takhle se rovnoměrně upečou ve dvou různých velikostech. Kuličky vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečeme je cca 12-15 minut, poté stáhneme teplotu na 180 stupňů. Ještě ale předtím, než je vložíme do trouby, tak je postříkáme troškou vody, protože díky páře, která odpařování vznikne ještě o to více v troubě narostou. Mléko a smetanu vlijeme do jednoho hrnce, vyškrábeme do toho semínka vanilkového lusku a začneme na mírném ohni vše vařit. Jakmile se začne mléko vařit, tak to okamžitě stáhneme z plotny. Jedno celé vajíčko, vaječné žloutky a cukr vyšleháme do pěny, nakonec do toho ještě i nadvakrát přidáme škrob. Vše pořádně do hladka a „leskla“ vyšleháme. Do této vaječné, pěnové směsi pomaličku, opatrně a za neustálého míchání přiléváme mléko, ale musíme dávat pozor na to, aby vajíčka nedostala teplotní šok.

Foto: Katalin Sándor

zpět na seznam