Kobliha

Obtížný
Střední
Hodně

Příprava

Máslo a margarín vložíme s vodou do jedné mísy. Když začne bublat, přidáme cukr, špetku soli, mouku a vše lžící vymícháme pěkně do hladka. Když se nám již z těsta vytvořila menší koule, tak ji ještě necháme v míse a na plotně, mícháme a nakonec těsto trošičku osmahneme. Nakonec do těsta vmícháme pomocí mixéru vajíčka. Plnící sáčky naplníme těstem, na jeden plech vymačkáme větší kousky těsta, na druhý plech menší, aby se všechny, navzdory rozdílné velikosti, rovnoměrně upekly. Koblihy pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů po dobu 12-15 minut, poté teplotu stáhneme na 180 stupňů. Ještě předtím, než je vložíme do trouby, tak je pokropíme vodou, protože právě díky tomu (díky páře) se ještě více zvětší (budou nadýchanější). K přípravě nádivky si v míse smícháme mléko a smetanu, vmícháme sémínka z vanilkového lusku (klidně do toho můžeme vložit celý vanilkový lusk, akorát ho úplně nakonec musíme vyndat) a necháme vařit na mírném ohni. Jakmile se vše začne vařit, tak sundáme z plotny. Vajíčka smícháme s cukrem a vše vyšleháme do pěny, nakonec nadvakrát přidáme škrob. Vše vyšleháme do hladka, do leskla. V tomto okamžiku přidáme do vzniklé mléčné směsi mléko, přiléváme ho pomaličku, aby vajíčka nedostala teplotní šok. Samozřejmě nepřetržitě mícháme! Poté můžeme opět vše vložit zpátky na plotnu. Na plotně musíme vše nepřetržitě míchat, aby se nám směs nepřipálila a nevznikly cucky. Během pár minut se krém zahustí, a získá nádhernou strukturu. Když krém chladíme, tak na jeho povrch vložíme ochrannou pečící folii, aby nám povrch krému neztvrdl a nevznikla kůrka. Vychlazeným krémem naplníme plnícími cukrářskými sáčky těsto a ozdobíme vše čerstvým ovocem.

Foto: Katalin Sándor

zpět na seznam