Královský koláč (Galette des Rois)

Příprava

Máslo a cukr vyšleháme. Zapracujeme mandlovou mouku a sůl, promícháme. Smícháme celé vejce a whisky. U druhého vejce oddělíme žloutek a bílek, bílek vmícháme do krému. Žloutek necháme na potření. Na půl hodiny dáme do chladničky.
Z jednoho listového těsta vykrojím tvar do formy na dort. Na těsto dáme mandlový krém. Necháme 1 cm okraj těsta. V krému ukryjeme celou mandli. Okraj těsta potřeme studenou vodou. Na vrch dáme druhé vykrojené těsto, nožem nakrojíme, aby mohla odcházet pára.
Připravený vaječný žloutek smíchejte s 1 lžící studené vody a potřete ním vrch dortu. Na půl hodiny dáme do ledničky. Vyndáme a znovu potřete. V těstě jsou prořízlé malé otvory těsta, aby mohla unikat pára. Vložíme do předehřáté trouby na 200 stupňů a 35 minut pečeme dozlatova. Vyjmeme z trouby a před krájením necháme vychladnout. Podle tradice ten, který najde mandli bude východním králem.

 

Recept se může lišit od televizního vysílání.

zpět na seznam