Nepečený žíhaný dort z lesního ovoce

Příprava

Ovoce vařte ve středním kastrolu na mírném ohni po dobu 30 minut, promíchejte tyčovým mixérem a pokračujte ve vaření, dokud nezhoustne. Nechejte vychladnout a přefiltrujte.
Mezitím rozmixujte sušenky. Smíchejte s rozpuštěným máslem a vtlačte na dno dortové formy o průměru 22 cm. Vložte do chladničky.
Ricottu smíchejte s kondenzovaným mlékem, dokud nebude hladká, a až do použití ji vložte do chladničky. Ušlehejte šlehačku a dejte ji do chladničky.
Vejce vložíme do nádoby, která je ve vodní lázni. Za stálého míchání přidáváme cukr. Šlehačem šleháme, dokud nejsou bílá. Vejce šleháme asi 5 minut, poté odstavíme ze sporáku a necháme vychladnout.
Smícháme směs ricotty se šlehanými vejcem a jemně smícháme se šlehačkou.
Želatinu rozpustíme v teplé vodě. Do ovocného základu přidáme lžíci. Zbytek smícháme se směsí ricotty. Rozdělíme do dvou misek, ovocnou směs smícháme s jednou várkou a vanilkový extrakt s druhou. Vždy lijeme hmotu doprostřed formy a necháme ji roztéct a pak na to nalijeme druhou a vytvoří se krásné proužky To dává pěkný žíhaný vzor. Odstraníme vzduchové bubliny a dáme alespoň na 4 hodiny do chladničky. Podávejte s čerstvým nebo mraženým ovocem.

 

Recept se může lišit od televizního vysílání.

zpět na seznam