Související program:

Róbert Bede Uvádí: Jiný Kraj, Jiná Chuť, Jiné Tradice
1. Sezóna 5. část
Příprava
Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte v osolené vodě doměkka, poté je slijte a rozmačkejte. Smíchejte je s moukou a vejcem a vyválejte válečky na tloušťku prstu. Těsto nakrájíme na stejné kousky o rozměrech asi 7×7 cm. Klobásu nakrájejte na kostičky (nebo na drobné plátky), položte je na těsto a vrchní část každého pokryjte ovčím sýrem. Poté vytvarujte knedlíky. Naplněné knedlíky uvařte v horké osolené vodě a poté je osmažte na sádle.
Příprava leča:
Cibuli a slaninu nakrájejte na plátky. Na sádle osmahněte slaninu, vyškvařenou slaninu vyjměte a dejte ji stranou. Do rozpáleného tuku vložíme nakrájenou cibuli a osmahneme ji do sklovita. Pak přidáme na kostičky nakrájenou papriku, trochu ji osmahneme a přidáme na kostičky nakrájená rajčata. Když je lečo téměř hotové, přidáme 10 vajec a promícháme, pak vaříme, dokud není hotové. Podle chuti osolíme (nebo přidáme trochu cukru, pokud jsou kyselá rajčata). Hotové lečo podávejte s osmaženými plněnými knedlíčky ozdobené slaninou, kterou jste si odložili stranou.