Ovocný Dort

Střední
Střední
Hodně

Příprava

Nejprve si vymažeme a vysypeme hrubou moukou dortovou formu (průměr 26 cm). Poté si předehřejeme troubu na 180 C a vyšleháme si 4 bílky v tuhý sníh. Pak si vyšleháme 4 žloutky s cukrem moučka do pěny, přidáme tekuté ingredience a mouku. Nakonec ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do formy a pečeme “do růžova”, zdali je upečené těsto vyzkoušíme raději špejlí.

Vychlazený korpus si prořízneme a promažeme marmeládou – já jsem zvolila rybízovou, díky její nakyslé chuti. Promazat můžeme i krémem, nebo jen krém použít na potření boků a povrchu dortu. Boky dortu obsypeme kokosem. A teď je ta chvíle pro naší fantazii. Ovoce, které máme rádi, nebo které máme k dispozici hezky navršíme na dort. Připravíme želatinu, všechny ingredience za stálého míchání přivedeme k varu a vypneme. Chvilku mícháme a necháme trochu zchladnout před tím, než nalijeme na ovoce (nesmíme nalévat vařící). Jelikož ovoce nemáme vyskládané do roviny, použila jsem na želatinu mašlovačku a ovoce jí potřela. Dort uložíme do lednice a necháme vychladit.

Zmléka, cukru a pudingů uvaříme hustý puding a necháme vychladnout. Na horký puding dáme potravinářkou fólii, aby se nám nevytvořil nežádoucí “škraloup“ a necháme vychladnout.

Máslo vyšleháme scukrem a postupně přidáváme vychladlý puding. Poté přidáme kysané smetany a ztužovače šlehačky. Vše vyšleháme vhladký krém.

 

Foto: Katalin Sándor

zpět na seznam