Pots de creme s tureckým medem

Příprava

Mléko a smetanu zahřejeme v hrnci, ale nepřivedeme k varu. Odstavíme z ohně, přidáme vanilková semínka a lusk, zakryjeme a vložíme oškrabaná semínka vanilkového lusku a zakryjeme na 30 minut. Scedíme a ohřejeme.
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a vmícháme kakaový prášek.
Vyšleháme žloutky s cukrem. Za stálého míchání pomalu přidáváme teplé mléko. Směs nalijeme do hrnce, přidáme čokoládu a za stálého míchání vaříme na mírném ohni.
Odstavíme ze sporáku a krém nalijeme do malých hrníčků nebo skleniček do 3/4. Vložíme do hlubokého plechu a do poloviny zalijeme horkou vodou. Dáme do předehřáté trouby na 160 stupňů na 30 minut. Krém nemusí úplně ztuhnout, je dobré, když zůstane vláčný. Vyndáme z trouby, necháme vychladnout, podáváme vlažné nebo necháme 30 minut v chladu.
Pech lehce vytřeme olejem, budeme zde dělat turecký med. Cukr, med a voda jsou zkaramelizujeme na při středním ohni. Když je cukr úplně rozpuštěný, stáhněte ze sporáku a vmícháme. Když se objem karamelu 2-3krát zvětší, vylijeme ho na připravený plech a necháme ztuhnout (asi 20 minut).
Po úplném vytvrzení mírně rozlámeme nebo se rozdrobíme, Turecký med vydrží ve vzduchotěsné krabičce 1 – 2 dny.

Recept se může lišit od televizního vysílání.

zpět na seznam