Princeznin Dort

Střední
Střední
Hodně

Příprava

K přípravě piškotového těsta si vyšleháme vajíčka s cukrem. Do toho přidáme mouku se škrobem a práškem na pečení a rozpuštěné máslo. Korpus poté pečeme ve formě o průměru 22-24 cm v troubě na 175 stupních cca 25-30 minut, poté ho necháme vychladnout a pak ho rozkrojíme na 3 podélné díly (vrstvy). Z malin, cukru a džemfixu si uvaříme marmeládu. K přípravě krému si dáme vařit mléko, ve druhém hrnci si vyšleháme vaječné žloutky s cukrem, vanilkovými semínky a škrobem. Vařící mléko budeme za stálého míchání pomaličku přilívat do vaječné směsi. Vrátíme vše zpět do hrnce a vaříme do doby, dokud nám krém nezhoustne. Mimo ohně (tedy mimo plotnu) do toho vmícháme studené kostky másla. Odložíme stranou a necháme krém vychladnout. Vyšleháme si 600 ml šlehačky k plnění dortu. Spodní plát těsta natenko natřeme vanilkovým krémem, po okraji těsta vytvoříme cukrářským plnícím sáčkem okraj. Vnitřní plochu, která je lemována vytvořeným vnějším okrajem, vyplníme marmeládou. Polovinu šlehačky vmícháme do zbytku vanilkového krému, kterým dort budeme dále plnit. Na poslední díl (vrstvu) piškotového těsta natřeme již jen šlehačku. Tradičně bude vršek dortu přikrytý zelenou marcipánovou čepičkou, úplný vršek dortu ozdobíme čokoládou a růží z falešného marcipánu. Povrch i spodek dortu lze pak ještě namáznout (anebo ozdobit) z 1-1,5 dl smetany nově přidělanou, vyšlehanou pěnou (šlehačkou). Zdobíme pomocí cukrářského plnícího sáčku.

Foto: Katalin Sándor

zpět na seznam