Ragů z kořenové zeleniny s praženými slunečnicovými semínky

Příprava

Předehřejte troubu na 220 °C. Brambory oloupeme, menší necháme v celku, velké překrojíme. Přelijeme olivovým olejem, osolíme a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme cca 15 minut. Mezitím oloupejte a nakrájejte na kostičky kedlubnu, cuketu na kolečka, připravte si růžičky květáku, veškerou zbylou zeleninu nakrájejte na větší kousky. Pokapeme olivovým olejem. Po 15 minutách přidáme k bramborám zbytek zeleniny. Pečeme dalších 20 minut. Mezitím vše změkne a chytí barvu (květák nebo zelí se mohou mírně připálit). Zatímco se zelenina smaží, připravíme pikantní omáčku: na pánvi rozpustíme máslo, přidáme olej. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a zázvor a dejte do sklenice. Přidejte koření, několik sekund restujte a poté zalijte 4 dl vody. Přidejte slunečnicová semínka, osolte a vařte pod pokličkou 15 minut. Poté trochu tyčovým mixérem. Nalijte smetanu a několik minut duste. Poté přidejte veškerou smaženou zeleninu a případně 10-15 dkg mraženého zeleného hrášku. Jemně promíchejte a odstavte z ohně. Rozmíchejte jogurt, přidejte pár lžící horké omáčky, promíchejte do hladka, poté nalijte zpět do ragú a promíchejte. V žádném případě už nevaříme s jogurtem, protože by se vysrážel. Při podávání posypte na tenké plátky nakrájenou jarní cibuli a případně čerstvým koriandrem, můžete přidat jogurt navíc. Pokud je určen pouze pro dospělé, můžeme ho od začátku vařit pikantně, pokud ho jedí i děti, vaříme ho bez čili, ale při podávání přidáme čili omáčku nebo čili na dochucení.

zpět na seznam