Související program:

Tak Anebo Jinak
2. Sezóna 14. část
Příprava
Navážíme rýži ve 2 dl-ové sklenici, nasypeme do hrnce a přidáme dvě sklenice mléka. Vaříme na mírném ohni. Po cca 1-2 minutách vaření, vypneme sporák a hrnec přikryjeme pokličkou. Po 5-10 minutách uvidíme, že zrnka rýže arborio absorbovaly veškeré mléko. Tehdy přidáme další sklenici mléka, zamícháme vaříme znovu. Tento cyklus zopakujeme ještě jednou nebo dvakrát, dokud není rýže úplně nezměkne. Nakonec přilejeme i smetanu. Když je rýže měkká, našleháme žloutky s vanilkou a cukrem. V poslední fázi vaření přimícháme do rýže směs žloutku s cukrem a vanilkou. Dáme zpět na sporák a počkáme, až se nákyp uvaří. Bílky vyšleháme s 10-ti dkg cukru, pak primícháme k mléčné rýži a naskládáme na máslem vytřený plech, posypaný strouhankou. Ideální je plech s okraji cca 6 cm. Podáváme s meruňkovou marmeládou a práškovým cukrem.
(Foto: Katalin Sándor)