Související program:
S Dórou Na Trhu
1. Sezóna 5. část
Příprava
K přípravě paštiky předehřejeme troubu na 150 stupňů. Vyčištěná kuřecí játra vložíme do elektrického sekáčku a necháme je najemno nasekat, ale nikoliv na kaši, musí nám z nich zůstat menší kousky. V další míse smícháme s namletým vepřovým masem, s najemno nakrájenou cibulí, s najemno nakrájenými bylinkami, se solí a čerstvě namletým pepřem. Připravenou masu vložíme do formy o rozměrech 20×30 cm vyložené fólií (třeba do formy na pečení chleba) a poté vložíme do pekáče. Do pekáče nalijeme vroucí vodu, tak aby dosahovala zhruba do 2/3 výšky formy. Zhruba 1,5 hodiny necháme napařovat ve vodní lázni, aby se vše řádně propeklo. Paštiku necháme poté vychladnout, zabalíme do alufólie a vložíme na jednu noc do ledničky, aby ztuhla a dala se krájet. V hrnci zatím vaříme vodu s cukrem a octem do doby, dokud se nám cukr úplně nerozpustí. Poté necháme vychladnout, aby vše bylo vlažné a přidáme na tenké proužky nakrájenou mrkev a necháme ji takto namočenou louhovat aspoň půl hodinu, anebo celou noc. K majonéze potřebné vaječné žloutky robotem vyšleháme do bílé pěny, nakapeme do ní olej, a nakonec vmícháme smetanu a čerstvě vymačkanou šťávu z limetky. Červenou cibuli nakrájíme na tenké vlásky. Kuřecí maso nakrájíme na tenko, odkostíme. Ze salátové okurky kráječem na zeleninu nakrájíme dlouhé, tenké plátky. Příprava sendviče: rozkrojenou bagetu a její spodní stranu nejdříve namažeme majonézou, na ní vložíme první vrstvu paštiky, na paštiku vložíme 3-4 plátky okurek, jednu hrst koriandrové natě, pár plátků červené cibulky, 2 lžíce marinované mrkve a podle chuti můžeme přidat i chilli. Celkem navrch vložíme kuřecí maso a majonézu, nakonec vše přikryjeme druhou půlkou bagety.
Foto: Katalin Sándor