Švestkovo Marcipánový Koláč

Střední
Střední
Hodně

Příprava

Na těsto si připravíme máslo, které nakrájíme do větší mísy na kostičky a rukou vypracujeme žmolenku přidáváním mouky. Pak přilijeme tolik vody, kolik je potřeba na vytvoření pružného, ale nikoliv lepkavého těsta. Rychle vypracujeme těsto, dáme do fólie a necháme odpočinout v lednici na jednu hodinu. Po hodině vybereme z lednice a vyválíme do kruhového tvaru, propícháme vidličkou a dáme zpět do lednice na dalších 30 minut. Mezitím předehřejeme troubu na 180-200 stupňů. Na vrch těsta dáme pečící papír a čočku, jako zátěž, a pečeme v troubě 10 minut, potom pečící papír a čočku odstraníme a pečeme dalších 5 minut. Na nádivku nejdříve pomeleme mandle s cukrem, přidáme všechny ingredience kromě švestek, a vše necháme pomlít v robotu. Nádivku rozložíme na předpečené těsto. Švestky rozkrojíme na půlky, vypeckujeme, nakrájíme na tenké plátky, a ve stylu vějíře naskládáme na koláč. Pečeme asi 25-30 minut, koláč je hotový, když se nádivka zvedne a ovoce na povrchu změkne. Necháme úplně vychladnout a až po vychladnutí krájíme. Studenou šlehačkovou smetanu vyšleháme, nejdřív pomalu,pak postupně zvyšujeme rychlost a přidáme cukr a vanilkový extrakt.

zpět na seznam