Vejce Benedikt

Střední
Střední
Průměrný

Příprava

Na vodní lázeň si připravíme hrnec, napustíme ho vodou a na něj položíme mísu. Okamžitě, ještě za studena, do ní vložíme žloutky a přidáme k nim 3 lžíce vody. Nepřetržitě šleháme až do pěny. Jakmile nám začně vřít voda pod mísou, tak přidáme citronovou šťávu. Dále šleháme. Musíme dávat pozor na to, aby se nám vajíčka moc nepřehřála, potom by se nám srazila a získali bychom míchaná vajíčka! Šleháme nad vřící vodou do té doby, dokud nezískáme čistou pěnu. Poté v malých dávkách přidáváme rozpuštěné máslo, které nepřetržitě mícháme s pěnou. Po dalších 1-2 minutách míchání nad vodní lázní získáme požadovanou hustotu omáčky. Šunku opečeme, odstavíme bokem, poté v té samé pánvi, ve které jsme opekli šunku, osmahneme chřest, který po pár minutách osolíme a opepříme. Při servírování na sebe naskládáme šunku s chřestem, a přidáme vejce do ztracena, která jsme v misce na suflé uvařili ve fólii. Nakonec přidáme holandskou omáčku.

zpět na seznam