Źerbó – Koláč

Střední
Střední
Hodně

Příprava

Do těstové hmoty přidáme droždí a necháme ho vyběhnout. Mouku a cukr zpracujeme společně se sádlem, přidáme prášek na pečení, sůl, vajíčko a těsto s již vyběhnutými kváskem pěkně vyhněteme. Poté necháme těsto odstát na 2-3 hodiny, ale nejlepší je těsto odložit do lednice na celou noc. V mléce rozpustíme cukr, vložíme mleté ořechy, dochutíme vanilkovým cukrem a citronovou kůrkou. Těsto rozdělíme na 4 části a vyválíme ho do tenka. Na těsto naložíme do několika vrstev meruňkovou marmeládu a ořechový krém, nakonec povrch přikryjeme další vrstvou těsta. Koláč vložíme do trouby a pečeme jej na 175 stupních. Celková doba pečení závisí na tloušťce plechu, ve kterém je koláč. Nicméně doba pečení se pohybuje mezi 30-50 minutami. K přípravě čokoládové polevy si necháme ingredience (čokoládu) rozpustit nad parou.

Foto: Katalin Sándor

zpět na seznam