Galetka s mangoldem

Příprava

Těsto vypracujte smícháním mouky a másla, poté ho prohněťte se solí a vejcem. Těsto můžete ihned vyválet, ale je dobré ho nechat 30 minut odpočinout v lednici.

Mangold namočte ve studené vody a vařte, dokud není polotvrdý. Střed musí zůstat stále pevný.
Nakrájejte stonky mangoldu, nasekejte je a začněte smažit na pánvi na směsí másla a oleje. Přidejte na tenké plátky nakrájený česnek a nasekaný rozmarýn, a když stonky zesklovatí, přidejte nasekané listy. Osolte a opepřete a restujte, dokud listy trochu nezatáhnou. V případě potřeby přidejte trochu převařené vody, aby listy rychleji změkly. Když jsou hotové a vychladlé, nastrouhejte do nich sýr.

Na pečicím papíru rozválejte těsto na tloušťku 3 mm, rozetřete na něj mangoldovou náplň a navrch položte na plátky nakrájené nové brambory. Na okrajích nechte 3-4 cm okraj. Okraje těsta přehněte přes náplň. Lehce potřete rozšlehaným vejcem, posypte plátky mandlí a pečte v předehřáté troubě 35 minut do zlatova.

zpět na seznam