Babka s pestem

Příprava

Nasekáme pesto a špenát. Přidáme dostatek olivového oleje, abychom získali krémovou konzistenci..
Těsto si připravíme den předem: do hnětače dáme mouku, droždí, sůl, potom přidáme tři vejce, vodu a mléko. Hněteme a postupně přidáváme měkké máslo. Hněteme 5 – 6 minut, dokud se těsto nespojí. Z těsta vytvarujeme babku a dáme ji do vymazané skleněné mísy, zakryjeme, dáme přes noc do chladničky (nejméně 4, ale i 12 hodin). Ráno bude připravené, příliš nenakyne, ale to není nutné. Potřebujeme pružné a husté těsto.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě stejné části. Porce na pomoučeném válu vyválíme do obdélníku asi 40 × 30 cm. Potřeme ho polovinou pesta, směs by měla být všude, posypeme opraženími piniovými oříšky a poklademe plátky šunky. Co nejtěsněji rolujeme z dlouhé části. Rozřízneme ostrým nožem podélně na polovinu. Přetočíme plněnou částí nahoru. Náplň musí směřovat nahoru a zákruta být co nejtěsnější. Přesuneme do připravené formy.
Stejným způsobem připravíme druhou část. Necháme hodinu odpočinout Pak pečeme v předehřáté troubě při teplotě 190 ° C po dobu 30 minut.

zpět na seznam