Citrónový podmáslový dort pečeními meruňkami

Příprava

Smícháme mouku, cukr a sůl na těsto. Nakrájíme máslo vložíme do nádoby, přidáme podmáslí a promícháme. Zabalíme do fólie, vytvarujeme a necháme 1-2 hodiny odpočívat v chladničce.
Meruňky se rozkrojí na poloviny, vypeckujeme je, vložíme do žáruvzdorné misky, posypeme třtinovým cukrem a pečeme na 200 stupňů asi 10 minut. Odstavíme a troubu stáhneme na 170 stupňů.
Těsto rozprostřeme do formy. (průměr asi 24 cm) a vložíme do chladničky na 15 minut. Připravíme si pečící papír, těsto dáme do formy, propícháme ho a zatížíme ho čočkou nebo fazolemi, aby hezky drželo. Pečeme na 150 stupňů 25 minut. Vytáhneme z trouby, odstraníme papír a čočku a dáme péct na dalších 10 minut, dokud střed nezačne tuhnout.
Vaječný žloutek, vejce, podmáslí, cukr, sůl a citronovou šťávu dáme do mixéru a rozmixujeme. Přidáme mouku, poté máslo a směs nalijeme na připravené těsto. Pečeme 40 – 50 minut – pokud je to nutné, přikryjeme alobalem, aby se okraje těsta nespálily. Vytáhneme z trouby, necháme vychladnout a ozdobíme pečenými meruňkami, podáváme nakrájené.

 

Recept se může lišit od televizního vysílání.

zpět na seznam