Kulajda se ztraceným vejcem

Příprava

Sušené hříbky namočíme do horké vody nejlépe na 30 minut. Pokud máme houby čerstvé, nenamáčíme. Nakrájenou jarní cibulku osolíme a podusíme. Zalijeme vývarem, přidáme houby a mléko. Přidáme bobkový list, nakrájené brambory a fazolky. Osolíme a opepříme. Vaříme asi 12-15 minut, dokud brambory nezměknou. Škrob vmícháme do smetany a přidáme několik lžic horkého vývaru a vmícháme do polévky. Přidáme ocet a špetku cukru a nakonec přidáme jemně nasekaný kopr. Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu. Přidáme lžíci octa. Vejce rozklepneme a dáme do horké vody, kterou mícháme krouživými pohyby. Vaříme 3 minuty, dokud se bílek neuvaří a žloutek zůstane tekutý. Vyjmeme lžičkou a dáme do studené vody, nebo do polévky. Vejce můžeme dát přímo do polévky.

zpět na seznam