Lilky „Alla Parmigiana“

Střední
Střední
Nízký

Příprava

Napřed připravíme jednoduchou rajčatovou omáčku: na pánev nalijeme olivový olej a osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme 1 celý stroužek česneku, necháme několik min, aby se zbarvil a vyjmeme. Přidáme oloupaná rajčata, bazalku a podle chuti osolíme. Necháme asi 25 min vařit, popřípadě přilijeme trochu teplé vody. Lilky nakrájíme na plátky, silné ½ prstu. Osolíme a necháme několik min vypotit, dokud se nezbaví „hořké“ vody. Přebytkovou sůl odstraníme, plátky lilků osmažíme ve slunečnicovém oleji a necháme okapat na ubrousku. Do malé formy montujeme následovně: na dno umístíme vrstvu rajčatové omáčky, kterou poklademe plátky smažených lilků. Opět naneseme rajčatovou omáčku, poté strouhaný parmezán a mozarellu. Následuje další vrstva lilků. Celý proces opakujeme min 3krát. Posledními vrstvami bude rajčatová omáčka a parmezán (bez mozarelly, protože by se spálila). Formu dáme do předehřáté trouby na 180 C, po 5 min snížíme teplotu na 160 C a necháme asi 25 min. Servírujeme teplé.

Foto: Katalin Sándor

zpět na seznam