Perská rýže s křupavou kůrkou

Příprava

Připravíme si rýži – rýži důkladně propláchneme, dokud nebude voda čirá. Dáme do hrnce s vodou a osolíme, vaříme a občas promícháme, aby se rýže nelepila. Vaříme cca 8 – 10 minut. Je dobré pokud je rýže na okrajích měkčí a ve středu pevnější. Propláchneme vodou a necháme oschnout na utěrce.  Asi polovinu rýže smícháme s jogurtem a polovinou šafránu. Na pánvi rozpálíme olej a přidáme rýži promíchanou s jogurtem a stlačíme. Smažíme několik minut, dokud nebudeme mít křupavou vrstvu.  Druhou polovinu předvařené rýže dáme na již osmaženou vrstvu, skládáme podobně jako pyramidu, aby se nedotýkala okraje pánve. Vařečkou „vyvrtáme“ čtyři otvory do horní části a nalijeme rozpuštěné máslo a přidáme zbytek šafránu. Přikryjeme papírovou utěrkou, přiklopíme a cca 15 minut necháme dojít. Počkáme, až rýže zchladne, překlopíme a vyjmeme křupavou vrstvou nahoru. Přidáme lečo.

zpět na seznam