Související program:

Z Farmy Až Na Stůl S Dórou Havasovou
1. Sezóna 3. část
Příprava
Džem: broskve se vaří půl minuty, aby se slupka snadno oddělila. Po oloupání se odstraní pecky a za občasného míchání se vaří ve velkém hrnci. Na 3 kg broskví se přidá asi 20 dkg třtinového cukru. Jakmile broskve trochu schladnou, přidá se trochu citronu. Do džemu přidáme rozmarýn – po 1-2 stoncích, džem několik minut povaříme, pak odstavíme z ohně a vymačkáme šťávu asi z poloviny citronu. Přidáme půl dl pálenky z piva, džem promícháme a rozmarýn vyjmeme.
Lískové oříšky: na pánvi osmahneme lískové oříšky. K 20 dkg hladké mouky přidáme 5 dkg žitné mouky, prášek do pečiva, hnědý cukr, špetku soli. Vmícháme studené máslo a promícháme s trochou smetany. Přidáme trochu piva a lehce nasekané lískové oříšky a opět promícháme. Těsto položíme na pomoučenou desku, uhněteme do kulata, mírně zploštíme válečkem a nakrájíme na 8 dílů. Vzniklé plátky položíme na pečicí papír a pečeme v troubě při 180 °C 25 minut. Hotové koláčky na povrchu potřeme džemem.