Eton mess s jahodami

Příprava

Jahody nakrájíme na menší kousky. Vložíme do malého hrnce, přidáme cukr, gin a vaříme na středním plameni 7-10 minut, dokud jahody nepovolí, nezměknou a nerozvaří se. Přefiltrujeme, jahody a sirup dáme stranou a necháme chladnout.
Šlehačku vyšleháme ve studené misce se 2 lžícemi cukru. Rozdrťte 1-2 pusinky a posypeme šlehačku.
Nyní si připravíme dezert. Do misky dáme šlehačku, opatrně naneseme rozvařené jahody, můžeme přidat i čerstvé ovoce. Dáváme pozor, jak vrstvíme. Postup můžeme zopakovat. Nakonec zalijeme vychlazeným sirupem s ginem. Ozdobíme rozdrcenými pusinkami.
Pusinky:
Z bílků vyšleháme středně tvrdý sníh a postupně zapracujeme moučkový cukr. Vždy čekáme, až se sníh spojí s cukre. Můžeme použít šlehač, šleháme asi 5 minut, dokud nebude sníh jemný, krémový a pevný. Vmícháme škrob a citronovou šťávu a ještě minutu šleháme. Naplníme do cukrářského sáčku.
Plech vyložíme pečícím papírem a tvarujeme malé pusinky. Pečeme v předehřáté troubě na 130 stupňů tak 30 minut, troubu vypneme a otevřeme a necháme ji vychladnout – pusinky pak budou krásně křupavé. Skladujeme ve vzduchotěsné krabici, kde vydrží týden.

 

Recept se může lišit od televizního vysílání.

zpět na seznam