Jahodový koláč

Příprava

Mouku smícháme s kukuřičnou moukou a utřeme se studeným máslem a margarínem. Přidáme studenou vodu a vypracujeme těsto. Dochutíme trochou citronové šťávy. Zabalíme do fólie necháme v lednici na půl hodiny odpočinout. Mezitím nakrájíme jahody a rebarboru a uvaříme ve vodě s malým množstvím cukru, vanilkového cukru a citrónu. Nastrouháme do toho kůru z celého citronu. Když je to hotové, zahustíme škrobem. Mezitím těsto, poté, co jsme ho nechali odpočinout, vytvarujeme jedním a dvojitým prohnutím, natáhneme, necháme odpočinout a znovu proložíme. Nakonec ho natáhneme a vložíme do formy na koláč. Jahodové pyré rozložíme na těsto, a přesahující těsto pomažeme vaječným bílkem a necháme na 20 minut v troubě na 180 stupňů upéct. Mezitím ohřejeme vaječné bílky s cukrem nad vodní párou a můžeme přidat i trochu kyseliny vinné. Pak směs vyšleháme v kuchyňském robotu. Namažeme na upečený koláč a dopečeme, dosušíme v troubě na 145 stupňů.

Foto: Katalin Sándor

zpět na seznam